Voorwoord
Voorwoord
Beste lezer,
Met trots leggen we onze vernieuwde verantwoordingsrapportage voor. In gesprekken met onder andere regievoerders, wethouders en raadsrapporteurs kwam naar voren dat we ons meer mogen profileren in het verantwoorden op het bereik van uitgevoerde werkzaamheden.
Wat bereiken we met het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving, het adviseren op projecten en wat doen onze duurzaamheidscentra? Een hele hoop. Deze resultaten zijn samengevat in interessante, heldere en duidelijke verhalen.
Het ingaan van de Omgevingswet heeft voor verandering gezorgd. Samen met jouw gemeente is het gelukt om onze dienstverlening gedegen uit te voeren.
Deze rapportage geeft een beeld over het eerste half jaar van 2024. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is algemeen en is van toepassing op alle ODRU-gemeenten. Het tweede deel is specifiek voor jouw gemeente, waar we een nadere toelichting geven op onze werkzaamheden.
De komende periode gaan wij samen met jouw gemeente en onze medewerkers het resultaat evalueren en aan de slag met de rapportage over het gehele jaar.
Laat ons weten wat je van deze rapportage vindt via gemeenten@odru.nl.
Veel leesplezier,
Arnold van Vuuren
Directeur

Asbest en sloopmeldingen

Gemeente Renswoude
Asbest en sloopmeldingen
Asbest in Renswoude
Een doel van de behandeling van sloopmeldingen is het bewaken van een juiste invulling en uitvoering van sloopwerkzaamheden. We letten hierbij goed op dat particulieren en bedrijven niet blootgesteld worden aan asbest.
Dat doen we ook in jouw gemeente. Daarom zijn we bereikbaar voor de inwoners en bedrijven. We ontvangen en behandelen vragen en geven advies over asbest en slopen. Hierbij letten we ook op ecologische aspecten bij buitensaneringen en sloop en attenderen we initiatiefnemers op de samenhang met de omgevingsvergunning.
Inhoudelijk is de samenwerking en het contact goed en weten we elkaar te vinden wanneer er asbest en sloop gerelateerde vragen zijn.
Sloopmeldingen
Wanneer is een sloopmelding nodig?
Als een initiatiefnemer van plan is sloopwerkzaamheden uit te voeren, moet er vaak een sloopmelding gedaan worden. Dit is nodig als er meer dan 10m³ afval vrijkomt. Ook als er asbest verwijderd wordt of als asbest betrokken is bij het werk, moet een sloopmelding ingediend worden. Het weghalen van asbest wordt namelijk ook als slopen gezien.
De ODRU behandelt sloopmeldingen voor 14 gemeenten. Wij beoordelen of meldingen van bedrijven en particulieren voor het verwijderen van asbest en slopen volledig en correct zijn. Na deze beoordeling maken we toezichtsignalen aan, die we doorsturen naar de afdeling Integraal Toezicht & Handhaving (ITH). Deze signalen helpen ITH om goed toezicht te houden op asbestverwijdering. Daarom werken de teams Expertise & Advies en ITH nauw samen.
Werkzaamheden in of aan een woning of bouwwerk van vóór 1994?
Wanneer een bouwwerk of object van vóór 1-1-1994 is heeft de initiatiefnemer in de meeste gevallen een asbestinventarisatierapport nodig. Vaak is een asbestinventarisatierapport alleen niet genoeg. Daarom kijken we goed of de reikwijdte van het onderzoek voldoende is voor de aanvraag. Ditzelfde geldt voor de geschiktheid. Uit een asbestinventarisatierapport is vaak ook belangrijke aanvullende informatie te halen die nodig is om de sloopmelding goed te beoordelen.
De ODRU heeft een professioneel team met meerdere asbestdeskundigen die zorg dragen voor een goede taakuitvoering.
Via de website van de ODRU kunnen inwoners en bedrijven informatie en advies over asbest en sloop vinden. Voor meer informatie over de spelregels: klik op deze link.
Asbest en particulieren
Particuliere inwoners zijn een kwetsbare doelgroep die regelmatig vragen stellen. De ODRU begeleidt en adviseert wekelijks particuliere initiatiefnemers in de te nemen stappen rondom asbest en sloop. Het is deel van onze missie om blootstelling van mens en milieu aan schadelijke stoffen te voorkomen. Particuliere initiatiefnemers kennen de regels vaak niet goed waardoor maatwerk/ herstel nodig is. De ODRU zorgt voor een gezonde balans tussen handhaving en praktische oplossingen.
Een goed contact met de milieu stations, goede informatievoorziening en bereikbaarheid zijn hierin van groot belang. Dit regelen we met onze specialisten en door nauw samen te werken met de gemeenten.
Landelijke en regionale ontwikkelingen
Voorkomen is beter dan genezen. De ODRU is strategisch actief in het geven van presentaties, delen van informatie en zoeken van de samenwerking met ketenpartners.
Informatief en adviserend
Een recent voorbeeld is de presentatie “Spelregels Asbest en Sloop” die we hebben gegeven aan een brancheorganisatie van kozijnzetters (VKG). In deze branche komen we vaak problemen tegen met illegale activiteiten en ondermijning. Met deze presentaties willen we bedrijven helpen om de regels beter na te leven. Dit helpt ons ook om strikter te handhaven. Samen zijn we verantwoordelijk voor een veilige en schone leefomgeving. De eerste stap hiervoor is vaak het bewustmaken van de risico’s en regels.
Landelijk actief en betrokken
Landelijk is de ODRU vertegenwoordigd bij ODNL (Omgevingsdienst Nederland, dé landelijke vereniging van omgevingsdiensten) in de Werkkamer en Tactische Kamer asbest. Vanuit de ODNL-participatie is de ODRU betrokken bij landelijke uniformiteitsprojecten zoals de verbetering van de asbest checklists. Onze specialisten nemen ook deel in de DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) werkgroep waarbij meegedacht wordt over het verbeteren van de gebruikerservaring en het gemak tijdens het indienen van een sloopmelding via het Omgevingsloket.
Asbestdaken op Nul
De ODRU is trekker van het regionale Informatieteam asbestdaken. Dit is een regionale samenwerking die sinds 2017 succesvol is in het stimuleren van (asbest)dak eigenaren om over te gaan op een asbestvrij dak.
Wat doet het Informatieteam?
- Jaarlijks meerdere ambtelijke overleggen;
- Versturen van nieuwsbrieven;
- Beheer van de regionale asbestdakenkaart;
- Beheer van de landelijke asbestdakenkaart;
- Informeren en adviseren van ketenpartners en het Rijk in de aanpak asbestdaken;
- Uitrollen van maatwerkacties voor gemeenten;
- Het geven van presentaties zoals onlangs op de IPLO schakeldag;
- Hulp en ondersteuning in de uitrol van SVN-leningsregeling (een leenvorm voor asbestdak bezitters);
- De uitrol en bewustwording van de Preventiecheck ecologie. En nog veel meer.
Meer informatie? Neem dan contact met ons op via asbestdakenopnul@odru.nl.
Bron headerfoto: Canva
Route ontheffing gevaarlijke stoffen

Gemeente Renswoude
Route ontheffing gevaarlijke stoffen
Ontheffingen in Renswoude
Het doel van de ontheffing route gevaarlijke stoffen is om op een veilige manier flexibiliteit te bieden in noodzakelijke transporteren.
Dat doen we soms ook in jouw gemeente, voor een propaanlevering op een individueel adres. In juni dit jaar is nog een aanvraag voor een ontheffing voor het leveren van propaangas op een 24-tal tanklocaties in jouw gemeente behandeld. Daarmee kunnen ook deze locaties weer een jaar lang op verantwoorde wijze voorzien worden van gas.
Ontheffing route gevaarlijke stoffen
Standaardroutes
Bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen moet de transporteur voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid om de veiligheid van de bevolking en het milieu te waarborgen. Een van die eisen is dat de routes die daarvoor zijn aangewezen, worden gebruikt.
Er zijn landelijk aangewezen routes (Basisnet) voor vervoer over de weg, het spoor en het water. Daarnaast wijzen veel gemeenten lokale routes aan. Die kunnen vervoerders ook gebruiken. Al deze routes vormen een zorgvuldig gepland netwerk om de risico’s van ongelukken en incidenten te minimaliseren.
Via de website van de ODRU kunnen vervoerders de vastgestelde routes in de ODRU-gemeenten terugvinden. Voor meer informatie over de vastgestelde routes: klik op deze link.
Alternatieve route nodig?
Soms zijn deze standaardroutes onvoldoende toereikend voor het vervoer van gevaarlijke stoffen bijvoorbeeld voor het leveren van propaangas bij woningen en woonboten in het buitengebied. In deze gevallen is er de mogelijkheid om een zogenaamde “ontheffing route gevaarlijke stoffen” aan te vragen. Die ontheffing maakt dan alsnog veilig transport mogelijk buiten de standaard vastgestelde routes.
De aanvraag voor een ontheffing moet aan strikte eisen voldoen. De door de transporteur aangeleverde informatie wordt door onze specialist Externe Veiligheid zorgvuldig beoordeeld. Hierbij wordt specifiek gekeken naar:
- de aard van de te transporteren stoffen;
- de noodzaak van de afwijking;
- en de alternatieve routes die beschikbaar zijn.
Om het vervoer zo veilig mogelijk te laten verlopen, wordt beoordeeld welke extra veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden. Deze veiligheidsmaatregelen bestaan onder andere uit het vermijden van dichtbevolkte gebieden en het waarborgen van voldoende ventilatie langs de route.
De verleende ontheffing bevat specifieke voorwaarden waaronder de levering van de gevaarlijke stoffen moet plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld inhouden:
- dat er op bepaalde tijden gereden moet worden om druk verkeer te vermijden;
- dat er extra begeleiding vereist is;
- of dat er aanvullende veiligheidsprocedures gevolgd moeten worden.
De ontheffing is meestal tijdelijk en geldt alleen voor een specifieke transportopdracht. Bij de ODRU verleende ontheffingen hebben standaard een geldigheid van 1 jaar.
Bron headerfoto: propaan.info